Server / Sanal Sunucu / Vmware ESXi Veri Kurtarma

Server / Sanal Sunucu

Sunucular, adından da anlaşılacağı üzere verileri kullanıcılara “sunan” sistemlerdir. Bir bilgisayar ortamında ulaşabildiğimiz her türlü online veriye sunucu veya server aracılığıyla erişmekteyiz. Web sunucuları, posta sunucuları ve sanal sunucular dahil olmak üzere günümüzde kullanılan farklı sunucu türleri bulunmaktadır. Sanal sunucu (virtual server) veya kısaca vServer olarak da adlandırılan sanal sunucu ise sunucunun sanal versiyonudur.

Virtual Server, bir sunucunun yapay bir kopyasını oluşturur. Her sanal sunucunun kendi işletim sistemi vardır, bu da yöneticilerin birbirinden bağımsız olarak çalışabileceği anlamına gelir. Hemen tüm internet kullanıcılarının kullanmakta olduğu bulut depolama hizmetleri sanal sunuculara örnektir. Örneğin, mobil telefonlardaki belgeler, Google Drive gibi bir bulut depolama hizmetine yüklenebilir. Böylece aynı belgelere, Google Drive üzerinden farklı bir cihazdan erişmek mümkün olmaktadır.

Server Türleri

Farklı işlevleri yerine getirmek için kullanılan birçok sunucu türü bulunmaktadır. Çoğu ağda, ortak sunucu türlerinden bir veya daha fazlası kullanılabilmektedir.

1. Dosya Sunucuları

Dosya sunucuları, dosyaları depolamaya ve dağıtmaya olanak tanır. Böylece birden çok istemci veya kullanıcı, bir sunucuda depolanan dosyaları paylaşabilir. Ek olarak, dosyaları merkezi olarak depolama, bir kuruluşun her cihazındaki dosyalar için güvenlik ve bütünlük sağlamak için kullanılmaktadır.

Bu tür sunucular, daha kolay yedekleme ve hatalı işlemler için bazı çözümler sunar. Ortak bir depolama alanı sayesinde, bir cihazda yapılan hata ana kaynağı etkilememektedir. Böylece hata telafi edilebilir. Dosya sunucusu donanımı geliştirilebilir donanımlardır. Örneğin, yüksek performans için hızı arttıracak şekilde tasarlanabilirler.

2. Yazdırma Sunucuları

Baskı veya yazdırma sunucuları, baskı işlevselliğinin yönetimine ve dağıtımına izin verir. Her çalışma alanına bir yazıcı eklemek genellikle avantaj sağlayan bir seçenek değildir. Bunun yerine, tek bir yazıcı sunucusu çok sayıda istemciden gelen yazdırma isteklerine yanıt vermesi için kullanılmaktadır.

Günümüzde daha büyük ve üst düzey yazıcılar, kendi yerleşik yazdırma sunucularıyla birlikte satılmaktadır. Bu da bilgisayar tabanlı ek bir yazdırma sunucusuna olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Dahili yazdırma sunucuları, istemciden gelen baskı talebine yanıt vererek çalışabilmektedir.

3. Uygulama Sunucuları

Uygulama sunucuları, istemci bilgisayarların yerine uygulamaları çalıştırmak için kullanılırlar. Bu sunucuların çalıştırdığı uygulamalar, genellikle çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşılan uygulamalardır. Ayrıca bunlar, yoğun kaynak kullanan uygulamalar olarak öne çıkarlar.

Uygulama sunucuları ile her istemcinin yeterli kaynağa sahip olma ihtiyacı sorun olmaktan çıkar. Ayrıca, yalnızca bir makineye değil, birçok makineye yazılım yükleme ve bakımını yapma ihtiyacını da ortadan kaldırır.

4. DNS Sunucuları

Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) sunucuları, istemci bilgisayarlara ad çözümlemesi sağlayan uygulama sunucularıdır. DNS sunucuları bu işlemi, insanlar tarafından kolayca anlaşılan adları makine tarafından okunabilen IP adreslerine dönüştürerek gerçekleştirir.

DNS sistemi, başka yöntemle bilinmeyen bir bilgisayar adını istemek için kullanılabilen, yaygın olarak dağıtılmış bir ad ve diğer DNS sunucuları veritabanıdır. Bir istemci bir sistemin adresine ihtiyaç duyduğunda, sunucuya istek gönderilmektedir. DNS sunucusu, ad tablosundan gerekli IP adresiyle isteğe yanıt vermektedir.

5. Posta Sunucuları

Posta sunucuları çok yaygın bir uygulama sunucusu türüdür. Posta sunucuları, bir kullanıcıya gönderilen e-postaları alır. Ardından e-postaları, söz konusu kullanıcı tarafından talep edilene kadar saklar. Bir e-posta sunucusuna sahip olmak, tek bir makinenin her zaman düzgün şekilde yapılandırılmasına ve ağa bağlanmasına olanak tanır. Daha sonra, her istemci makinesinin sürekli olarak çalışan kendi e-posta alt sistemine sahip olması gerekmez. Sunucu sayesinde cihazlar, mesaj göndermeye ve almaya hazırdır.

6. Web Sunucuları

Günümüz pazarında en bol bulunan sunucu türlerinden biri web sunucusudur. Web sunucusu, kullanıcılar tarafından internet üzerinden istenen programları ve verileri barındıran özel bir uygulama sunucusu türüdür. Web sunucuları, web sayfaları veya diğer web tabanlı hizmetler için istemci bilgisayarlarda çalışan tarayıcılardan gelen isteklere yanıt verir. Yaygın olarak kullanılan bazı web sunucuları bulunur. Bunlar:

  • Apache web sunucuları,
  • Microsoft Internet Information Services (IIS) sunucuları,
  • Nginx sunucuları vb.dir.

7. Veritabanı Sunucuları

Şirketler, kullanıcılar ve diğer hizmetler tarafından kullanılan veri miktarı şaşırtıcı derecede fazladır. Bu verilerin çoğu veritabanlarında saklanır. Veritabanlarının birden çok istemci tarafından her an erişilebilir olması gerekir. Ayrıca çok büyük miktarda disk alanı gerektirebilir. Bu ihtiyaçların her ikisi de veritabanlarını sunucularıyla çözüme kavuşur.

Veritabanı sunucuları, veritabanı uygulamalarını çalıştırmakla görevlidirler. Bu sunucular, istemcilerden gelen çok sayıda isteğe yanıt vermektedirler. Yaygın veritabanı sunucusu uygulamaları arasında Oracle, Microsoft SQL Server, DB2 ve Informix bulunur.

8. Sanal Sunucular

Sanal sunucular yalnızca hiper yönetici adı verilen özel yazılımda tanımlandığı şekilde “sanal olarak” bulunur. Makine donanımı üzerine bir işletim sistemi olarak kurulan geleneksel sunucuların cihazlarda bağımsız bir varlığı bulunur. Ancak sanal sunucuların bilgisayarlarda bağımsız bir teknik varlığı yoktur.

Her hiper yönetici aynı anda yüzlerce, hatta binlerce sanal sunucu çalıştırabilir. Hiper yönetici, sanal donanımı sunucuya gerçek fiziksel donanımmış gibi sunar. Sanal sunucu, sanal donanımı her zamanki gibi kullanır. Bununla beraber, hiper yönetici, gerçek hesaplama ve depolama ihtiyaçlarını, tüm sanal sunucular arasında paylaşılan gerçek donanıma iletir.

9. Proxy Sunucuları

Bir proxy sunucusu, bir istemci ve bir sunucu arasında aracı görevi görür. Genellikle güvenlik amacıyla istemcileri veya sunucuları yalıtmak için kullanılan bir proxy sunucusu, isteği istemciden alır. Sunucu, doğrudan istemciye yanıt vermek vermez. Genellikle istek ve yanıt, tünel görevi gören başka bir sunucuya veya işleme iletilir. Proxy sunucusu yanıtı ikinci sunucudan alır ve ardından orijinal istemciye kendi kendine yanıt veriyormuş gibi yanıt verir. Bu şekilde, ne istemcinin ne de yanıt veren sunucunun doğrudan birbirine bağlanması gerekmez.

10. İzleme ve Yönetim Sunucuları

Bazı sunucular, diğer sistemleri ve istemcileri izlemek veya yönetmek için kullanılmaktadır. Birçok izleme sunucusu türü vardır. Bazıları ağı dinler ve böylece her istemci isteğini ve sunucu yanıtını alır. Ancak bazıları verileri kendileri istemez veya yanıtlamaz. Bu şekilde, izleme sunucusu ağ üzerindeki tüm trafiği ve ayrıca istemcilerin ve sunucuların istek ve yanıtlarını bu işlemlere müdahale etmeden takip edebilir. Bir izleme sunucusu, izleme istemcilerinden gelen isteklere yanıt verecektir. Bunlar ağın sağlığını izleyen ağ yöneticileri tarafından sunulan isteklerdir.

Gerçek ve Sanal Sunucu Farkı

Gerçek ve sanal sunucuların temeli işlevsel olarak aynıdır. Gerekirse tüm kullanıcılar vServer üzerinde program yükleyebilir ve kullanabilir. Sistem ayarları serbestçe seçilebilir. Yönetici, web sunucuları ve posta sunucuları gibi önceden yüklenmiş programlarla hemen çalışmaya başlayabilir. Yönetici, birkaç kullanıcı hesabı ve erişim hakkıyla, fiziksel bir sunucununkine benzer bir ortam yaratır. Postaların ve diğer belgelerin yönetimi böylece ayrılabilir.

Tüm bu sebeplerle server ve virtual server arasında işlevsel bir fark olmadığı söylenebilir. Gerçek bir sunucunun yapabildiği her şeyi sanal sunucular aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür.

Virtual private server (VPS), kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayabilir. Bu işlem, sanallaştırma yazılımları ile sunucunun birden çok sunucuya bölünmesiyle gerçekleştirilir. Her VPS birbirinden bağımsız bir sunucu gibi çalışmaktadır.

Bir örnekte, sunucunun dört sanal sunucuya bölündüğünü varsayabiliriz. Basit olması için onlara vServer 1, vServer 2 vb. diyoruz. Tüm VPS bu görselleştirme denilen sistemle yönetilebilir. Bu sistem donanıma kaydedilmiştir ve aşağıdaki görevleri kontrol eder:

  • Sanal sunucular kaynakları, bellekten ve CPU'dan alır.
  • VPS görselleştirme sistemi tarafından birbirinden ayrılmaktadır. vServer'lar, başka bir vServer tarafından kullanılan hiçbir kaynağı değiştiremez.
  • Görselleştirme sistemi, sunucunun başlatılması veya durdurulması dahil olmak üzere vServers tarafından yönetilir.

Sunucularla sanal sunucular arasında işlevsel bir fark yoktur. Ancak sanal sunucu, yalnızca depolama alanında fark edilen fiziksel sınırları olmadığı için daha fazla bilgi işlem gücü sağlayabilir. Ayrıca gerçek sunuculara göre oldukça yalın bir maliyet yapısına sahiptir. Bununla birlikte vServer bağımsız çalışmaktadır. Çünkü virtual serverlara istenmezse başka hiçbir kullanıcı müdahale edemez. 

MyDisk Üstün Performanslı Veri Kurtarma Hizmeti

Her vServer'ın arkasında bir ana bilgisayar sistemi vardır ve buna bağlıdır. Ana sunucu, bireysel vServer'lar için erişim haklarını ve kaynakları dağıtır. Ana sistem yeniden başlatılırsa, çalışan vServer da etkilenecektir. Kaynakların tam dağılımına rağmen, tüm vServer'ların ana sisteme aynı anda erişmesi durumunda küçük performans kayıpları olabilir.

Diğer bir ihtimalde gerçek serverlarda da veri kayıpları olabilmektedir. Bu durumlarda verilere tekrar erişilip erişilemeyeceği endişe konusu olabilir. Ancak MyDisk’in üstün performanslı veri kurtarma hizmeti endişeleri ortadan kaldırmaktadır.

Gerçekçi konuşmak gerekirse, çoğu zaman vServer ve server arızalarından bahsedilebilir. Çünkü sistemde her zaman yapılması gereken bakım çalışmaları vardır. Serverlar için bu bakımların düzenli olarak yapılması gerekir. Alınacak bazı önlemler veri kayıplarının önüne geçebilir.

Bahsedilen tüm önlemlere rağmen serverlarda teknik aksaklıklar olması mümkündür. Bu tür aksaklıklarda ne yazık ki veri kayıplarından bahsedilmektedir. Neyse ki MyDISK’in veri kurtarma hizmeti, bu tür kayıpları telafi etmektedir.

VMware ESXi Veri Kurtarma Hizmeti

VMware ESXi veri Kurtarma, yedeklemeleri yönetmek ve geri yüklemek için başvurabileceğiniz bir hizmettir. MyDisk'in profesyonel ekibi, işlemler sırasında sanal bir aygıt ve bir istemci eklentisi kullanır.  Yedekleme aracı, açık sanallaştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir.

Sistemleriniz için kullanacağımız veri kurtarma eklentisi, VMware’in bazı sistem gereksinimlerini zorunlu kılmaktadır. Yapacağımız yedekleme ve veri kurtarma işleminden sonraki veriler sanal bir diskte ssaklanabilir. Bu işlem sonraki süreçlerde kaybetme olasılığınız bulunan verileri de korumaktadır. Uzun süreli bir çözüm için yedekleme seçeneği de sunulmaktadır.

MyDisk ile Garantili Kesin Çözümlü Veri Kurtarma

HP, Lenovo, Dell, IBM, Fujitsu, Compaq, Snc, Tyan, Super micro, Apple, Asus, Casper, Cisco, Nec, Netapp, Oracle, Sun gibi pek çok markanın server üretimi bulunmaktadır. Ayrıca Oracle VM VirtualBox, Microsoft Hyper-V Virtual PC, Linux KVM gibi sanal server  seçenekleri de bulunmaktadır.

Serverlar iş dünyası için vazgeçilmez sistemlerdir. Ancak gerekli önlemler alınmış olsa da her bir seçenekte kimi zaman istenmeyen durumlar oluşabilmektedir. Kimi zaman binlerce sitemin bağlı olduğu serverlarda veya sanal serverlarda veri kayıpları oluşabilmektedir. Tüm bu kayıplar için neyse ki endişelenmenize gerek yok. MyDISK veri kurtarma garantili çalışma prensibiyle hizmet vermektedir.

Mümkün olan en kısa zamanda ve piyasadaki en uygun fiyatlarla veri kurtarma hizmetini gerçekleştirmekteyiz. Günlük işlerinizin daha fazla sekteye uğramasını engellemek için veri kurtarma hizmetini en hızlı biçimde sunmaktayız. Verileriniz ile ilgili daha fazla vakit kaybetmeden hemen iletişime geçin.

MyDISK Logo