Veri Kaybının Nedenleri ve Kurtarma Çözümleri



Veri kaybının en yaygın nedenleri

Modern bilgisayarların sağlamlığına ve güvenilirliğine rağmen, kullanıcılar hala önemli verilerini kaybetmektedir. Pahalı, yüksek kaliteli donanım ekipmanları  ve tamamen güvenilir yazılımlar bile  bilgisayarındaki verileri %100 koruyamaz.

Veri kaybına yol açan sorunlar genellikle fiziksel ve yazılımsal olarak iki kategoriye ayrılır: . Fiziksel bir arıza, bilgisayarın herhangi bir fiziksel bileşenindeki sorunlardan kaynaklanırken, yazılımsal sorunlar  ise verilerin silinmesi, işletim sisteminin çökmesi olabilir.

En yaygın veri kaybı nedenleri

Yukarıdaki grafik, yaygın veri kaybı nedenlerinin yüzdesel oranlarını göstermektedir.

Donanım arızaları

Sabit disk onarımı

Veri kaybının en yaygın nedenleri arasında %42 oranında donanım arızaları ilk sırada yer almaktadır. Bunlar, bilgisayar sisteminin aşağıdaki bileşenleriyle ilgili sorunları içerir:

  • Sabit Disk Sürücüsü (HDD) / Katı Hal Sürücüsü (SSD);

  • Bilgisayar belleği (RAM);

  • Anakart (Main Board);

  • İşlemci (CPU);

  • Güç kaynağı (PSU).

Verileri fiziksel olarak saklayan harddiskin bozulması, büyük olasılıkla veri kaybına neden olacaktır. Bir HDD/SSD arızası  tespit ettiğiniz anda, eğer bir veri kurtarma uzmanı değilseniz, hiçbir koşulda  hardidski sökmeyiniz ve başka bir bilgisayara bağlayarak deneme yapmayınız.

İnsan hataları

Yanlışlıkla silinen verileri kurtarın

Bilgisayar kullanıcılarının deneyim eksikliğinden veya dikkatsizlikten dolayı yaptıkları İnsan hataları %30 oranıyla donanım arızalarından sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Önemli dosyaların yanlışlıkla silinmesi

Dosyalarla çalışırken, kullanıcılar bazı önemli verileri yanlışlıkla silebilir. İşletim sistemi, dosya silme işlemlerini iki alternatif yolunu sunar: Dosyalar, iki adımlı bir yöntem olan Geri Dönüşüm Kutusu yardımıyla silinebilir – ilk önce, bir bağlam menüsünü kullanarak veya “Sil” düğmesine basarak bir dosyayı silersiniz. klavyedeki düğmesine basın, ikinci olarak Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltın. Bir dosyayı silmenin başka bir yolu da Shift + Delete tuşlarına basmaktır - Geri Dönüşüm Kutusu'nu atlayarak hemen kaldırılacaktır. Elbette, işletim sistemi kullanıcıyı olası hatalı eylemler konusunda uyaracaktır, ancak kural olarak, kullanıcılar uyarı mesajlarına dikkat etmemektedir.

Yedek kopya olmadan ihmalkar disk veya disk bölümü biçimlendirme

Sürücüyü biçimlendirmeden önce tüm önemli dosyaların bir yedek kopyasının alınması gerektiğini söylemeye gerek yok, ancak bazen hatalar olması kaçınılmazdır. Ayrıca, işletim sistemini yeniden yüklemeye karar verirken, kullanıcı yanlışlıkla yanlış bölümü seçebilir ve bunu kurulum devam ederken bulabilir.

Dosya içeriğinin üzerine yazılması

Belge, video, resim, resim veya ses olsun herhangi bir dosya düzenleyici, kullanıcının dosyanın içeriğini değiştirmesini sağlar. “Kaydet” butonuna basıldığında ve dosya kapatıldığında, eskilerin üzerine yeni içerikler yazılır. Ne yazık ki, herhangi bir nedenle dosyanın önceki sürümüne ihtiyacınız varsa, bu durum herhangi bir veri kurtarma yazılımı tarafından ele alınamaz. Yapabileceğiniz tek şey dosyayı sıfırdan yeniden oluşturmaktır.

Kayıp bilgileri kurtarmak için yanlış girişimler

Verilerin kaybolduğunu fark ettikten sonra, geri dönüşü olmayan veri kaybına yol açabilecek tüm aceleci eylemlerden kaçınmak önemlidir .  CHKDSK gibi herhangi bir sistem onarım aracı kullanmayın. Bu yardımcı programlar genellikle diskteki eksik bilgileri doldurmayı deneyerek tehlikeli verilerin üzerine yazılmasına neden olur. CHKDSK ayrıca dosya sistemi sorununu yanlış anlayabilir ve uygunsuz bir onarım yapabilir.

Yazılım çöküyor

Yazılım çökmesinden sonra verileri kurtarın

Yazılım arızaları %13 sıklık ile veri kaybı nedenleri listesinde üçüncü sırada yer almaktadır. MyDISK veri kurtarma uzmanlarına göre, başlıca yazılım bozulması türleri şunlardır:

  • Yedekleme yazılımı. Dosyaları yedekleme işlemi sırasında bir hata meydana gelebilir. Dosyalar zaten silinmişken dosya kopyaları oluşturulamamış gibi görünebilir.

  • Dosya editörleri. Bir dosya düzenleme yazılımı hatası, dosya bozulmasına neden olabilir. Diğer bir yaygın neden, dosyaların bazıları en son değişikliklere güncellendiğinde, ancak geri kalanı zarar gördüğünde, dosyaları toplu olarak kaydetme prosedürü sırasında bir hatadır.

  • Antivirüs yazılımı. Bir virüsten koruma programı, "iyi" dosyaları kötü amaçlı yazılım olarak kabul edebilir ve silebilir.

  • Dönüştürücüler Dosya biçimini değiştirme işlemi sırasında bir hata oluşabilir.

Bilgisayar virüsleri

Virüs saldırısından sonra dosyaları kurtarın 

Sıradan bir virüsün canlı bir organizmaya girmesi gibi, bir bilgisayar virüsü de çalışma şeklini değiştirmek amacıyla bilgisayar sistemine girer. Bilgisayar virüslerinin, her şeyden önce, kullanıcının izni olmadan bilgisayardaki herhangi bir veriye zarar verebileceğini veya silebileceğini ve ikinci olarak, yayılarak diğer cihazlara bulaşabileceğini bilmek önemlidir. Bilgisayar virüsleri, vakaların sadece %7'sinde veri kaybı nedeni olmasına rağmen ciddi sıkıntılara yol açabilir.

Bilgisayar virüsleri küçük bilgisayar programlarıdır. Ancak normal yazılımlardan farklı olarak kontrol edilemezler ve eylemleri kullanıcıyı hedef alır. Virüs saldırılarına neden olan faktörler şunlardır:

  • crackli ve korsan yazılımların indirilmesi;

  • bilinmeyen e-posta adreslerinden gelen ekleri açma;

  • güvenilmez web sitelerinde gezinme;

  • anti-virüs programlarının kullanılmaması.

veri kurtarma uzmanları, yirmiden fazla farklı kötü amaçlı yazılım türünü tanır ve kripto virüsünün en şiddetli ve zahmetli olduğunu vurgular. Fidye yazılımı olarak da bilinen kripto virüsü, etkilenen makinedeki mevcut dosyaları RSA ortak anahtar şifrelemesi kullanarak şifreler ve özel anahtar yalnızca kötü amaçlı yazılımın kontrol sunucularında depolanır. Ardından bilgisayar korsanları, kurbanlarından şifreleme anahtarını almak için bir fidye ödemesini ister. Ayrıca bir son tarih belirlerler ve bu süre bozulursa dosyalar silinir veya kurban daha da yüksek bir bedel ödemek zorunda kalır. Halihazırda, fidye yazılımı cihazınızı etkilemeyi başarmışsa, fidye yazılımını kırmanın bir yolu yoktur. Tek geçerli çözüm, zamanında ve sistematik yedeklemelerdir.

Çalınması

Veri hırsızlığı

Vakaların %5 gibi düşük bir oranı veri hırsızlığı ile ilgilidir. Fiziksel bir cihaz çalındığında veri hırsızlığı vakalarını bir kenara bırakırsak, birçok mantıksal soygun vakası da vardır.

Saldırganlar, kullanıcının mali ve gizli bilgilerinin çoğunu elde etmeyi amaçlar. Kural olarak hedefleri, özel şirketlerin ve sağlık kuruluşlarının müşteri veri tabanları, banka bilgileri, şifreler, gizli özel veya kurumsal bilgilerdir.

Mantıksal veri hırsızlığı genellikle veri kurtarma şirketlerinin uzmanlık alanının ötesindedir. Ancak, ihlal kanıtının izini sürmek için bilgisayarda adli inceleme yapabilirler.

Veri hırsızlığına karşı koruma, olgu sonrası eylemler değil, bir önlem meselesidir. Yaygın olarak bilinen yöntemler, virüsten koruma programlarının kullanılması, şifreleme, güvenli veri yönetim sistemlerinin kullanılması, parolaların kullanılması ve Kensington anahtarı gibi dizüstü bilgisayar kilitlenmesidir.

Diğer nedenler

Doğal afetlerden sonra veri kurtarma

Geriye kalan %3'lük kısım ise ağırlıklı olarak deprem, kasırga, sel ve yangın gibi doğal afetlerin etkilerini içermektedir. Nadiren vururlar, ama tam isabet!

Felaketler fiziksel bilgisayar hasarlarına neden olur. Yalnızca veri depolama ortamı değil, bilgisayar sisteminin diğer bileşenleri de bozulabilirken, depolamanın kendisi bozulmadan kalabilir. Bu, bir veri kurtarma merkezine başvurmak istemeyen kullanıcılar için iyi bir haber. Yine de, sorunun veri depolamanın kendisinde olduğunu keşfederseniz, bir veri kurtarma uzmanı değilseniz asla içine girmeye çalışmayın.

Ne yazık ki doğa ne planlarından geri adım atıyor ne de haber veriyor. En makul tavsiye, zamanında ve tercihen saha dışı yedeklemeler yapmaktır. Bulut çözümleri bu durumda muhtemelen en iyi seçenektir.

Çözüm

Her PC kullanıcısı, değerli bilgilerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Kesin veri kaybı durumunuzun gerçek nedeni ne olursa olsun, her zaman bir çözüm vardır. Silinen dosyalar, üzerlerine bir şey yazılana kadar gerçekten silinmez, bu nedenle hemen harekete geçerseniz onları geri alabilirsiniz. Fiziksel bir hasar durumunda, bir veri kurtarma merkezine başvurun. Mantıksal bir arıza durumunda, dosyalarınızı normal duruma döndürmek için emrinizde kapsamlı bir veri kurtarma yazılımı bulundurduğunuzdan emin olun. 

Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen destek ekibimizle iletişime geçmekten çekinmeyin. 

MyDISK Logo