Günümüzde sahip olduğumuz ya da iş yerinde kullandığımız bilgisayarlar bizim için önemli bilgileri barındırmaktadır. Bu bilgilerin hem bizim için hem de çalıştığımız kurumlar için bu kadar önemli olması sebebiyle oldukça dikkatli bir saklama işlemi de gereklidir. Ancak çoğu kullanıcı bunu ihmal ederek bilgilerinin kaybolması ile karşı karşıya kalabilir. Yedek almış olan kullanıcılar olsa bile bu sefer verileri sakladıkları cihazların başına gelebilecek sorunlar ve hasarlar sebebiyle bilgilerinin kaybolması ile karşı karşıya kalabilir.
Bu durumun tekil kullanıcılardan çok şirketleri etkilediğini söyleyebiliriz. Çünkü çoğunlukla kaybolmasını istemeyecekleri kadar önemli bilgiler depolayanlar şirketlerdir. Bundan dolayı veri kayıpları da daha çok şirketlerin başına gelmektedir ve bu durum istatistiklerde bile kendini göstermektedir. Bugün dünya çapında şirketlerin üçte birinin kendileri için hayati öneme sahip bilgileri de dahil olmak üzere birçok veri kaybı ile karşılaştığını biliyoruz. Ülkemizde ise durum çok daha vahim bir halde bulunuyor. Türkiye’de bulunan şirketlerin %49’u belli başlı sebepler dolayı birçok veri kaybıyla karşılaşıyor.
Kaybolan bu verilerin tekrar işlenmesi şirketler için çok fazla kaynak ve zaman anlamına geldiği için bu durumda yapılması gereken verileri kurtarmaya çalışmaktır. Bu şekilde şirketler bu soruna ayırdıkları kaynak ve zamanı minimuma indirgeyerek kriz yönetimi yapabilirler. MyDISK olarak bizin görevimiz de kriz yönetimlerinde müdahil olarak şirketlere verilerini kurtarma konusunda profesyonel destek sağlamaktır.
Veritabanı Türleri
|
Ön Muhasebe ve Ticari Programlar Markaları
|
- Microsoft MSSQL Veritabanı Mdf, Ndf, Ldf
- PostgreSQL Veritabanı
- Sybase Veritabanı
- DB2 Veritabanı
- Informix Veritabanı
- Interbase Veritabanı
- MYSQL Veritabanı
- Oracle Veritabanı
- Microsoft Access Veritabanı
- MS Exchange Server Veritabanı
- Lotus Domino Server Veritabanı
- Lotus Notes nfs
- Visual FoxPro
- Microsoft Outlook pst
- Microsoft Outlook Express dbx
- Mozilla Thunderbird
- Paradox
- Firebird
- FoxPro
- SQLite
- Filemaker
- Eudora
- Dbase
|
- Verim Ticari
- Akınsoft
- Axasoft
- Bilge
- Bilsa
- Byte
- Datasoft
- Eczanem
- Eta
- Farmakom
- Likom
- Link
- logo
- Mikro
- Mikrokom Gmss
- Nebim
- Netsis
- Orka
- Promax
- Sentez
- Terkon
- Tilasoft
- Unisoft
- Vega
- Zirve
|
Veri Kaybı Neden Olur?
Kullandığımız bilgisayarlar ve veritabanları ile ilgi yaşayacağımız sorunlar sonucunda veri kaybı yaşayabiliriz. Bu veri kaybını önlemek çoğunlukla yedek alma yoluyla engellenebilir. Ancak veri kaybına nelerin sebep olduğunu bilmek de ayrıca önemlidir. Bu durum sorunun kaynağını tespit etmeniz ve buna uygun veri kurtarma hizmetleri tercih etmeniz açısından kilit bir noktadadır. Bu yüzden veri kaybına sebep olan genel sebepleri açıklamak isteriz. Öncelikle veri kaybının ne anlama geldiğini açıklayalım:
- Kullandığınız cihazın anormal bir şekilde çalışması ve bu arızadan dolayı bazı dosyaların erişilmez veya bozulmuş olması,
- Erişmek istediğimiz verilerin silinmiş olması ya da veri kontrol yapıları üstüne yazılmış olması,
- Daha önce çalışan bir cihazdaki ya da yedeklenmiş verilerdeki bilgilere erişim sıkıntısı olması.
Bu tür veri kayıplarının birçok sebebi olabilir. Bunları sistemin ya da kullanıcının hatası olarak değerlendirmenin yanında çevre koşullarının da veri kaybına sebep olabileceğini bilmeniz gerekir. İnsan hatası olarak değerlendirdiğimiz veri kayıpları bilerek veya istem dışı veri silinmesi ve üzerine yazılmasını kapsamaktadır. Sistemsel hatalar virüslerin verdiği zararlar olarak değerlendirilebilir. İşletim sistemlerinin ve bazı uygulamaların yazılımsal sıkıntıları ve başarısız yükleme çabaları da verilere hasar verebilir. Çevre koşulları da elektrik kesintisi gibi güç kayıpları, elektrostaik deşarj ya da aşırı ısınma şekillerinde verilerinizde kayba sebep olabilir.
Veri Kaybının Nedenleri
- Bazen şirketinizdeki elektrik kesintisi sonucu olmadık bir şekilde aksilikler üst üste meydana gelebilir. Dosyalar zarar görmüş, bozulmuş, silinmiş, veritabanı ve databasedeki MDF ve LDF dosyaları bir biriyle uyumsuz olduğuna dair hatalar veriyor veya MASTER DB'nin bozulduğuna dair uyarılar alıyor olabilirsiniz.
- Cihaz üzerinde bulunan işletim sisteminin silinmesi, yeniden yüklenmesi , kurulum yapılması
- Cihaz üzerinde bulunan işletim sisteminde sistem geri yükleme yapılması
- Cihaz üzerinde bulunan raid yapısının, ayarlarının silinmesi, çökmesi, yeniden oluşturulması
- Çalışan sistem üzerinden hard disklerin çalışırken yerinden sökülmesi, çıkartılması
- Fiziksel arızalı hard diske chkdsk, scandisk, fsck yapmak
- Hard disk sıralarının karıştırılması
- Bilgisayar sisteminin yavaşlaması, resetlemesi
- Bilgisayar sisteminin boot etmemesi, açılmaması
- Bilgisayarın donması, kilitlenmesi, resetlenmesi
- Mavi ekran hatası
- Cihazın ekonomik kullanım ömrünü doldurması
- Aşırı kullanım, yüklenme
- Aşırı sıcaklık ve ısınma
- Firmware güncellemesi
- Raid kontrol kartının bozulması, çalışmaması
- Zararlı yazılımların sisteme zarar vermesi
- Virüs, Hacker saldırısı
- Yangın
- Sabotaj
- Dosya ve klasör yapısının bozulması
- Bilerek veya yanlışlıkla klasör, dosya silme
- Silinen verilerin üzerine tekrar yazma
- Yedek almadan biçimlendirme yapmak, format atmak
- Partition, Bölümlendirme partition yapısının raw formatına dönüşmesi
- Bilgisayarı fabrika ayarlarına döndürmek
- Kurtarma CD'si kullanma
- Elektrik kesintisi, ani voltaj dalgalanmaları
- Güç kaynağının, anakartın bozulması
- Üretim hatası
- Fiziksel kullanıcı hasarları Düşme, Düşürme, Darbe
- Kullanım ve kullanıcı hatası, ihmal
- Doğal afet ve felaketler sel, yangın, deprem
- Cihazın üzerine dökülen sıvı maddeler, sıvı teması
- Mekanik arızalar
- Tozlu ortamlar
- Bozuk olan Bad sector
- Hard diskin çalışmaması, görmemesi, tanınmaması
- Hard diskin bozulması, yanması, zarar görmesi, disk ve plaka yüzeyinin çizilmesi
- Hard diskin sesli çalışması, kafa atması, kafa vurması, okuyucu kafaların kopması, deforme olması
- Backup, yedeklerin çalışmaması, restore edilememesi
- MSSQL veritabanının bozulması,attach edilememesi, silinmesi, drop olması
- MSSSQL veritabanının SUSPECT moduna düşmesi
MSSQL Veritabanı, Database genellikle aşağıdaki sebeplerden dolayı zarar görmüş, bozulabilir, attach edilemez ve suspect moduna düşebilir.
- MSSQL Veritabanı, database Mdf, Ldf dosya yapısı bozulmuş, zarar görmüş olabilir,
- MSSQL Veritabanı, database'i detach etmeden taşımaya çalışmak, kopyalamak, yedek almak,
- Boş disk alanı kalmamış olabilir,
- Hard diskinizde bad sectör ve bozulmalar meydana gelmiş olabilir,
- MSSQL serverin açılabilmesi için yeterli RAMin olmaması.
MyDISK Veri Kurtarma Hizmetleri sahip olduğu teknik altyapı ve 26 yıllık güvenilir uzman kadrosu ile yanlışlıkla silinen, kaybedilen, formatlanan, kaybolan, açılmayan, bozulmuş, Suspect, Emergency, Offline, Restoring, Recovering, Recovery Pending moddaki MySQL MSSQL veritabanı, database, mail, cari hesap, kasa defteri, veresiye ve her türlü şahsi ve ticari program verilerinizi sorunun boyutuna bağlı olarak %100'e varan başarı oranıyla kurtarma garanti veriyor. Ancak, tarafınızdan yapılacak her türlü müdahale genel başarı oranımızı düşürecektir.
Veri Kaybı Nasıl Önlenir?
Veri kaybına neden olan sebepleri bildiğiniz takdirde bunları başınıza gelmeden önce engelleme şansını da elinize geçirmiş olursunuz. Bu sayede bireysel ya da kurumsal anlamda çok fazla zaman ve kaynak harcaması gerektirmeden kaybetmiş olduğunuz verileri geri yerine koyabilirsiniz. Bu noktada veri kaybı önleme çalışmalarını iki şekilde yönetmeniz gerekir. Öncelikle yazılım ve donanımsal konularda veri kaybının önüne geçmek için yapabileceklerinize değineceğiz. Daha sonra da veri kaybı sebeplerinde belirttiğimiz çevresel koşullardan doğabilecek sorunları önlemeye değineceğiz.
Veri kurtarma dışında her iki koşulda da veri kaybı önleme konusunda MyDISK olarak ihtiyaç duyanlara profesyonel destek sağlamaktayız.
Yazılım ve Donanımsal Önlemler
Yazılım ve donanımsal anlamda veri kaybına sebep olan şeylere yukarıda değinmiştik. Bunları önlemek için yapabileceğiniz basit birkaç adımı şu şekilde sıralayabiliriz:
- Önemli dosyalarınızı düzenli olarak yedekleyebilirsiniz. Yedeklediğiniz dosyalarla orijinal olanları karşılaştırarak eksiksiz bir yedekleme yaptığınızı kontrol edebilirsiniz. Yedekleme için harici disk kullanabilirsiniz. Harici disklerinizde oluşacak veri kayıpları için de MyDISK olarak kurtarma desteği sağlamaktayız.
- Bazı şirketler için sadece dosyalar değil işletim sistemleri ve yazılımları da önemlidir ve veri kaybı halinde büyük zararlara yol açabilir. Bu yüzden sistem dosyaları ve yazılımlarınızı da güvenli bir yer arşivlemeniz gerekmektedir.
- Yazılım veya donanım yükseltmesi yapacağınız durumlarda yedeklerinizi kontrol ederek orijinal olanlardan eksiksiz olduğunun doğrulamasını yapabilirsiniz.
- Yazılımsal veri kayıpları için güvenlik duvarı ve virüs koruma programları kullanabilirsiniz.
- İşletim sisteminizde bulunan Sistem Geri Yükleme Noktaları özelliğini kullanarak önemli değişiklikler öncesi eski sisteminize dönebileceğiniz bir yedek oluşturabilirsiniz.
- Kullanmadığınız fazla dosya ve uygulamaları silebilirsiniz. Bazı durumlarda kullanılmayan bozuk veya eksik dosyaların veri kaybına sebep olduğunu unutmamalısınız.
Çevresel Önlemler
Çevresel anlamda veri kaybına sebep olan şeylere yukarıda değinmiştik. Bunları önlemek için yapabileceğiniz basit birkaç adımı şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kullandığınız sistemleri dış çevreden gelebilecek müdahalelere karşı fiziksel olarak koruyacak donanımlar tercih edebilirsiniz.
- Yedeklemelerinizi sadece sistemlerinizde veri kaybı olacağı ihtimalinden ayrı olarak bulunduğunuz bölgede yaşayabileceğiniz doğal afetleri de göz önünde tutarak başka bölgelerde de yedeklemeler bulundurabilirsiniz.
- Statik deşarj olmasını önlemek için kullandığınız sistemin çevresini nem ve sıcaklık anlamında sabit bir düzeyde tutabilirsiniz. Aynı zamanda temizlik anlamında da sistemlerinize iyi bakmalısınız.
Veri Tabanından Veri Kurtarma
Veri kaybına uğramış herkesin genelde aklına gelen ilk şey sorunu internette aratarak kendi başlarına bir çözüm uygulamaktır. Ancak yanlış veya eksik uygulanan bu çözümler kurtarılabilecek halde olan verilerin daha çok bozularak hiç kurtarılamaz bir hale gelmesine sebep olur. Bundan dolayı yaşadığınız herhangi bir veri kaybında profesyonel destek almanız oldukça mühimdir. Bu sayede verilerinizi olabilecek en maksimum seviyede kurtarabilirsiniz.
Şirketler için tabii böyle bir şey söz konusu değildir. Onlar çok büyük oranda veri sakladıkları ve bu yüzden yine büyük oranlarda veri kaybı yaşayabilecekleri için kesinlikle profesyonel bir destek almak zorundadır. Bu şekilde yaşanan kayıpların çoğu da veri tabanlarından olmaktadır. Günümüzde pek çok şirket birçok farklı sebepten ötürü farklı veri tabanları kullanmaktadır. MyDISK olarak kurtarma hizmeti sunduğumuz bazı veri tabanlarını sizler için şu şekilde listeleyebiliriz:
- Microsoft MSSQL Veritabanı Mdf, Ndf, Ldf
- PostgreSQL Veritabanı
- Sybase Veritabanı
- DB2 Veritabanı
- Informix Veritabanı
- Interbase Veritabanı
- MYSQL Veritabanı
- Oracle Veritabanı
- Microsoft Access Veritabanı
- MS Exchange Server Veritabanı
- Lotus Domino Server Veritabanı
- Lotus Notes nfs
- Visual FoxPro
- Microsoft Outlook pst
- Microsoft Outlook Express dbx
- Mozilla Thunderbird
- Paradox
- Firebird
- FoxPro
- SQLite
- Filemaker
- Eudora
- Dbase
26 yıllık deneyimimiz ve uzman kadromuz ile birlikte MyDISK olarak veri tabanınızda yaşayacağınız veri kayıplarını düzeltmenizde profesyonel bir şekilde sizlere yardımcı olmaya hazırız. Unutmayın ki kendi elinizle müdahale etmekten ne kadar kaçınırsanız, sorun ne olursa olsun kurtarabileceğimiz veriler de orijinal haline o kadar yakın olur. Detaylı bilgi ve sorun tespiti için 444 83 74 numaralı yardım destek hattımızı arayabilirsiniz.