SSD Veri Kurtarma

SSD Solid State Disk

SSD Veri Kurtarma: SSD’lerin Özellikleri, Avantajları ve Dezavantajları

Günümüzde bilgisayarların ve dijital cihazların kullanımı hızla artmaktadır. Bu cihazların performansını ve depolama kapasitesini arttırmak için de yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Solid State Drive (SSD) de bu teknolojilerden biridir ve bilgisayarların depolama performansını arttırmak için kullanılır. Mekanik parçalara sahip olmadığından darbelere karşı sabit sürücülere kıyasla daha dayanıklı, daha küçük boyutta ve daha hafiflerdir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, avantajları kadar dezavantajları da bir hayli mevcuttur. Statik elektriğe ve ani voltaj dalgalanmalarına karşı dayanıksız olan bu disklerin hızlı olmalarının sebebi RAID 0 yapısına sahip olmalarıdır. Nand modüllerden bir tanesi bozulursa veri kaybı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kullanılan nand hafıza biriminin türüne göre 1000 ile 10000 kez yazma ömrü vardır. Veri okunurken değil ama veri yazılırken aşınırlar. Her seferinde ömürleri biraz daha azalır ve en sonunda veri tutamaz hale gelirler. Günümüzdeki SSD’ler bu konuda ilk örneklerden çok daha gelişmiş ve dayanıklıdır, ancak yine de ölümsüz değildirler.

 

Bu sebepten dolayı üreticiler SSD’lerine bir çalışma süresi biçerler. SSD çalışırken her hücreye eşit sayıda veri yazılmasını sağlar ve bunların kaydını tutar. Bir hücrenin ömrü tükendiğinde kontrol yongası onu sadece okunabilir hale getirir. Böylece tüm hücrelerinin ömrü dolan bir SSD, tamamen bozulup üzerindeki verileri kaybetmek yerine, sırf okunabilen bir depolama cihazına dönüşür. Bu da SSD üzerindeki verilerin tamamen kaybolmasını önler.

 

Diğer yandan SSD'lerde ise verileri tutan her bir hücre, söz konusu SSD ölmeden önce sınırlı sayıda yazdırılabiliyor ya da programlanabiliyor. Bunun nedeni ise şu: Ne zaman bir yazdırma operasyonuna gerek duyulsa, bir hücredeki herhangi bir verinin o hücre kullanılmadan önce silinmesi gerekiyor. Bu yazdırma, silme ve yeniden yazdırma süreci de nihayetinde bu hücreler üzerinde hasar bırakıyor ve hücreler arasındaki izolatörde bozulmaya yol açıyor. Sonunda da bu tekil hücreleri yüklemek artık imkansız hale geliyor. Farklı türden flaş belleklerin farklı yaşam döngüleri oluyor, bu da elbette hücre başına ne kadar bit'in mevcut olduğuyla belirleniyor. Daha az bit, zaman içerisinde daha az sorun demek. Daha çok bit ise daha çok sıkıntıya neden oluyor. Böylece sınırlı bir yaşam döngüsüne sahip olan SSD'lerin bu ömrü de "yazılı terabit'lerle" (TBW) ölçülüyor. Üreticiler genellikle bu ölçüme atıfta bulunmazlar, dolayısıyla SSD'nizin bu rakama ulaşmadan önce ölmesi ya da tam tersi bunun çok sonrasında işlevsiz kalması olası. Ancak MyDISK Veri Kurtarma olarak, SSD'lerin ömrünü uzatmak için en iyi uygulamaları biliyoruz.

 

Verilerin kaybedilmesi, iş kaybına, maddi kayıplara ve hatta itibar kaybına yol açabilir. Herhangi bir kuruluş veya birey için verilerin güvenliği ve bütünlüğü çok önemlidir, bu nedenle MyDISK Veri Kurtarma olarak, olası bir veri kaybı yaşamanız durumunda sizlere profesyonel ekibimiz ile destek vermek için buradayız.

 

SSD’lerin Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?

  • SSD’leri kullanma amacınız öncelikle performans olmalı, SSD’lerin ekonomik kullanım ömrünü tamamlaması ya da ani bir elektrik kesintisiyle bozulması riskine karşı üzerlerinde veri saklamamalı ya da muhafaza etmemelisiniz.
  • Sık sık firmware güncellemesi yayınlayan markaları tercih etmeli, Nand Bellek yonga tipinin Toogle MLC Nand veya Senkron MLC Nand olmasına dikkat etmelisiniz.
  • SSD’lerde kesinlikle defrag ya da disk birleştirme yapmamalısınız, bu yalnızca diskinizin ömrünü kısaltacaktır.
  • Son olarak, SSD’nizin Trim ve Wear Levelling Algorithms desteğinin olup olmadığına dikkat ediniz.

 

Wear Levelling Algorithms Nedir?

SSD'lerin içide bulunan Nand Bellek türlerinin yazma-silme ömürleri ortalama 10.000 kez işlem sayısına sahip olduklarından bu ömrü uzatmak için geliştirilen bir teknolojidir. Yazılacak veriler, ne kadar dolu olursa olsunlar diskteki bütün hücrelere dağıtılıyor. Böylece belli hücrelerin erken yıpranıp bozulmasının önüne geçilmiş oluyor. Bir SSD'nin ömrü bu teknik sayesinde büyük miktarda uzatılabiliyor. Yükü dağıtan bu sistem olmasa, yoğun kullanılan bir SSD'nin ömrü 6 ay kadar kısa olabilir. Bu sistemle ise diskin ömrü 5 ila 10 yıla kadar uzuyor. Bir dezavantajı var o da veri disk geneline dağıtıldığı için performans düşüşü yaşanması.

 

Trim Desteği Nedir?

Windows 7'den önceki işletim sistemlerinde SSD ve sabit diskler üzerindeki dosyayı sadece sanal olarak silebilirsiniz. Gerçekte ise üzerine başka bir veri yazılıncaya kadar o dosyanın veri blokları diskte sürekli kalır. Geleneksel sabit disklerde silinmiş gibi görünen blokların üzerine rahatlıkla tekrardan veri yazılabilirken, SSD'lerde tekrar veri yazılabilmesi için 4KB'lık hücre bloklarının mutlaka boş olması gerekir. TRIM desteği olmadan yeniden yazma işlemi için öncelikle hücre bloklarındaki veriler okunmalı, sonra silinmeli ve en sonunda ise boşalmış olan hücrelere veri depolanmalıdır. Windows 7 ile beraber gelen TRIM komutu sayesinde diskteki dosyalar nand hücrelerinden tam anlamıyla silinir ve diskiniz bu işlemlerle uğraşarak zaman kaybetmez. Fakat MyDISK Veri Kurtarma, olası bir veri kaybı riskinize karşı TRIM desteğini kapatmanızı önermektedir. TRIM komutu ile nand hücrelerinden tam anlamıyla silinen verilerin kurtulma olasılığı büyük oranda düşmektedir.

 

Verilerin kaybedilmesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Verilerin güvenliği ve bütünlüğü hayati önem taşır. Bu nedenle SSD veri kurtarma hizmetleri önem kazanmaktadır. MyDISK Veri Kurtarma olarak, SSD disklerdeki veri kayıplarını en kısa sürede ve en uygun fiyatlarla çözüyoruz. Profesyonel ekip ve son teknoloji ekipmanlarımızla, SSD'lerinizdeki verilerinizi kaybetmeden kurtarmanıza yardımcı oluyoruz.

 

SSD veri kurtarma hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle 444 8374 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. MyDISK Veri Kurtarma olarak, verilerinizin güvenliği ve bütünlüğü için çalışıyoruz.  

 

MyDISK Logo